Avrupa’da futbol karşılaşmaları tüm hızıyla devam ederken, bu hafta sonu aklım Premier Ligde Man City ile Portsmouth arasında oynanan maçtaki reklam panolarında kaldı.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi, gerçekten de çok akılcı bir iş daha yaparak, Avrupa’nın en gözde ligi olan Premier Lige reklam sponsoru oldu. İngiltere’de oynanan tüm Premier Lig maçlarında Kıbrıs’ı tanıtıcı reklam panolarını izlerken, Rumların gerçekten de yaratıcılık yönünden ne kadar akılcı bir iş yaptıklarını gözlemlemek beni üzdü.
Aslında onların bu yaptığını biz neden daha önce yapamadık diye düşündüm. Tabi bizim ülke olarak tanınmamış olmamız, yurt dışında ülkemizi pasifize etse de bizim turizm adına ülkemizi kalkındırmamız için futbolun inanılmaz bir fırsat olduğuna inanıyorum.
Güney Kıbrıs’a özellikle Agia Napia ve Baf’a her yıl özellikle İngiltere’den 1 milyona yakın turistin geldiğini fırsat bilen Rumlar, bu sayıyı akılcı yatırımlarla artırmaya çalışıyorlar. Avrupa’nın bir numaralı ligi olan Premier Ligde Kıbrıs’ı tanıtıcı reklamlar yayınlayan Rumlar, böylelikle ülkeye daha fazla İngiliz turist çekmenin yollarını arıyorlar.
KKTC olarak bizim de turizm sektörünü kalkındırmak ve ülkeye daha fazla turist gelmesi için futbolu kullanarak ülkemizi tanıtmamız gerektiğine inanıyorum. Futbolun çok büyük bir kitleye hitap ettiğini düşünürsek, bence buraya yapılacak olan yatırımların ben şahsen faydalı olacağına inanıyorum. Bence Avrupa’da futbol maçlarına sponsor olmak, yurt dışında her yıl düzenlenen festivallerde ülkemizi tanıtmaktan daha da faydalıdır. Çünkü futbol maçlarını o ülke insanları gibi diğer ülke insanları da takip ediyor ve ülkemizi daha da yakından tanıma şansı yakalıyordur. Nasıl ki ben televizyondan maçı izlerken, gözlerim reklam panolarında Kıbrıs’ı gördü, diğer yabancılar da bu reklam panolarını görüp ülkemize gelebilirler. Bence reklamın iyisi kötüsü olmaz. Bu konuda Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Eğer mümkünse bir komite oluşturup, yurt dışındaki önmeli futbol liglerinde ülkemizi nasıl tanıtırız diye bir araştırma yapsınlar ve reklam panoları için sponsor olmanın yollarını arasınlar. Bu eğer Avrupa’da zor ise Türkiye’de bu işi yapsınlar. Düşünün ki bir Galatasaray-Fenerbahçe maçında ülkemizi tanıtıcı bir reklam panosunun olması o maçı izleyen milyonların gözü önünde olacak. Bu da bence ülkemizi tanıtıcı en önemli bir yoldur. Umarım yetkililer bunu dikkate alır...